sunnuntai 5. elokuuta 2012

Loppuviikon treenejä

to - oli alkuperin suunnitelmissa hapenottoharjoitus, mutta Jani, jonka kanssa oli tarkoitus jakaa tuskaa, laittoi viestiä, että aikataulupaineiden ja edellisenä päivänä puolenyön aikaan (toiset treenaa päivällä, toiset myös yöllä) tehty traineriajelu painoi vielä jaloissa niin, että siirto perjantaille. Sopi mulle varsin mainiosti, koska keskiviikon ajelu meni vähän turhan pitkäksi, eikä torstai missään nimessä olisi ollut optimaali intensiiviharjoituspäivä. Ajelin pikku-Säijän rauhkaseen ja kävin matkalla toivottamassa hyviä treenejä Onnelle, joka päättäväisesti tuskaili Leukun rinteillä.

pe - hapenottoharjoitusten kohdalla olen pähkinyt ja spekuloinut  valintaa speficisyyden ja tehon välillä. Ts. kun päälaji on tempo, niin se puoltaisi tempopyörän käyttöä vetoihin. Toisaalta kuitenkin maantiepyörällä teho on luokkaa 20w enemmän ja hapenoton ollessa kyseessä, tarkoitus on etupäässä lisätä sydämen iskutilavuutta (ja lihassolujen hiussuonitusta). Muut hapenoton komponentit eivät joko ole järin treenattavia (kaasujenvaihto) tai adaptaatio on niin nopea (veren plasmavolyymin lisääntyminen), että se oletettavasti näinkin vähän treenanneella on jo aikalailla maksimoitu. Joten oletettavasti ajamalla maantiepyörällä kovemmalla teholla, varmistetaan, että maksimaalinen hapenotto vedossa tosiaan saavutetaan ja sitä kautta toivonmukaan adaptaatiota tiedossa. Beats me, kertokaa joku jos tiedätte.

No, tällä kertaa vaihteluksi maantiekonkelilla liikkeelle.  Jani oli tempopyörällä liikkeellä ja lähti noin sata metriä kauempaa liikkeelle, ensimmäisessä vedossa "ehkä hieman" ylimitoitetusti, ajaen mut kiinni melkein heti, kun oli päästy liikkeelle. Aika vaikeahan siinä on jäädä jalka suorana ihmettelemään, joten 420w, jonka olin hieman yltiöoptimistisesti asettanut vetojen tehotavoitteeksi, tuli mittariin. Tosin ihan heti oli selvää, että hiilarivarastot olivat vajaana, eikä ihan optimaalipäivästä ollut kyse. Toinen veto helpoin, kuten aina ja taas taoin 420w rajan ja sain lähtöetumatkan turvin juuri ja juuri pidettyä takana Janin, jota ensimmäisen vedon hurja alkutahti vielä painoi jaloissa. Kolmas ei tuntunut merkittävästi pahemmalta, kuin edelliset, mutta teho jäi 413w ja neljännessä katkesin 4 minuutin kohdalla, eikä keskiteho siinä vaiheessa ollut kuin 396w. Vähän siis ylimitoitettu ja sitä kautta ei kovin optimaalinen treeni, mutta tulipahan tehtyä.
Sivunoottina, Lahtinen ei hyytynyt, vaan raportoi, että olisi vielä jaksanut pari vetoa ja kokoajan tuntui paremmalta, eli pelottavan kovassa kunnossa...
Ilta meni 700g irtokarkkipussin ääressä palautuessa.

la - musta on tullut hidas ja kankee!Hienoisena tarkennuksena, että kankea olen ollut viimeisen 20v.
Maastojaoksen kiertäessä Jämiä, Jullin toipuessa perjantain kuperkeikasta ja Cervelo-perheen tempoillessa Turuussa, oli vähän hiljaista. Oma fiiliskin oli aika hiljainen, joten päätin lähteä pitkästä aikaa herkistelemään kinttuja kiritreenin merkeissä. Ympäri Perettä ja Naistenmatkantieltä laskevan alamäen päähän lentävä 10 sekunnin "hyppy" hyvästä vauhdista, kierros ympäri nuudeloiden rauhallista palautusta ja toistetaan 10 kertaa. Piikkiteho jäi säälittävään pariin kaakkiin (=1550w). Toki, kun kyseessä oli koko kauden kolmas kiritreeni ja ISM:ejä varten on kaivettu melkoinen treenikuoppa, tulos oli kutakuinkin odotettu ja pääasia kuitenkin, että hauskaa oli.
Standing startit jätin suosista väliin, koska keskiöiden, ketjujen, rattaiden ja nyt myös kampien vaihtotiheys osoittaa, että ehkä kevyitä maantiekomponentteja ei ole suunniteltu siihen hommaan.

Iltapäivällä kävin vielä kastamassa talviturkin (lue:märkäpuku) mökillä. Meikäläisen uintihan on tasoa tsuida duida, osaatko uida, pysytkö pinnalla, joten siitä ei sen enempää.

su - viikonlopulle oli mielessä pakollisena pitkä tempoveto ja kun lauantaina en saanut sitä aikaiseksi, niin vaihtoehdot olivat vähissä. Tällaiselle ylipainoiselle ja ylimittaiselle tuuli on ihan jees, mutta tämänpäiväinen puhuri meni selkeästi epämiellyttävän puolelle, kun aukeille tullessa ja alamäissä sai tangoista pitää ihan rystyset valkoisena kiinni ja siitä huolimatta pyörä heitteli puolelta toiselle. Ei siis kovin rentoa ja miellyttävää suoritusta. Mutta siivittelin 40 min pätkän 315w teholla. Ihan hirveästi enempää ei olisi todennäköisesti irronnut, mikä tarkoittaa sitä, että huomenna on ihan täysi lepipäivä riippumatta siitä, saanko houkuteltua jonkun iltapäiväajelulle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti