keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Blogin velvoittamana

Juniorin synttärijuhlien jälkien siivoamisen jälkeen sai tovin odotella tihkusateen loppumista ennen kuin lenkille viimein pääsi vähän klo 21 jälkeen tiistai-iltana. Normaalisti olisi varmaan ollut ohjelmassa jokin puolihyödytön pk-rullailu "Pirkasta palauttavana" ja kun "on jo myöhäkin", mutta blogin velvoittamana ajatus kääntyi nopeasti oikean treenin tapaiseen. Ja kun pyöräproffa Santtu on sanonut, että tässä kohtaa kautta ei nöösi paljoa muuta kaipaa kuin vk:ta niin sitähän sitten.

Aikaa kun ei ollut tuhrattavaksi niin lähtö heti ripeästi ja Saarenmaantieltä kun pääsi pois niin urku auki kohti etelää Valkeakosken suuntaan 15 minuutiksi, perään 6 minuuttia rullailua jonka keskellä kääntö niin että sai toisen 15 minuutin vedon kohti pohjoista alkamaan siitä mihin edellinen oli loppunut ja taas mentiin. Jalat ainakin tuntuivat palautuneen ok ja sykekäyrä pysyi aika mukavan tasaisena joitakin pykäliä alle anark-kynnyksen molemmissa vedoissa. Vauhdit 36,6kmh meno ja 36,1kmh paluu olivat ulkokauden parasta tähän asti. Koko 40km lenkki meni 33,5kmh kun vetojen ulkopuolellakin jäi himmailu vähemmälle. Kotona jalkoja pakotti kyllä selvästi enemmän kuin Pirkan jäljiltä...

Ensikerralla sitten kenties jotain muuta kuin tätä vähän liiankin vakiintunutta 2x15min kaavaa.


6 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Pitää tarkentaa tuota hieman kontekstista irti olevaa lausuntoa "nöösi ei kaipaa paljoa muuta, kuin vk:ta", etteivät periointi-gurut hyökkää teilaamaan lähtökuopissaan olevaa blogia.

    Takana on jonkinlaisia olettamuksia kauden päätavoitteen ajankohdasta, tavoitteen luonteesta ja henkilökohtaisista ominaisuuksista yhdistettynä käytettävissä olevaan treeniaikaan ja eri ominaisuuksien harjoitusvasteisiin.
    Ts. kun anaerobisen kapasiteetin (alle 3 min suoritukset, kovat mäet, irtiotot, etc) saa liki maksimoitua muutamassa viikossa ja toisaalta harjoittelu on sekä fyysisesti, että psyykkisesti erittäin kuormittavaa ja syö arvokasta kokonaistreenivolyymiä (suuremman palautumistarpeen muodossa), niin fokus kannattaa jättää lähelle päätavoitetta.

    Toisaalta,kun työ ja perhe-elämä asettavat aika tiukat rajat käytettävissä olevalle treeniajalle, niin sitä muutamaa tuntia ei kannata hukata pk-vetelehtimiseen, koska ensinnäkin treenivolyymi jäisi sitä kautta liian alhaiseksi (volyymi = aika x teho) ja toisekseen pelkkä pk-ajo ei pitkän päälle riitä nostamaan kynnystehoa (FTP, "anaerobinen kynnys", LT,etc), joka on kestävyysurheilijan tärkein yksittäinen ominaisuus.

    Tähän, kun lisää vielä sen, että takavuosien testitulosten perusteella Markuksella pitäisi riittää reippaasti "headroomia" hapenottopuolella, niin johtopäätös on, että "nöösille veekoota".

    Aika hyvät vauhdit sillä UCI-pyörällä, vielä ilman kirittäjää. Ei muuta kuin P2:n Samulta "koeajoon" ; )

    VastaaPoista
  3. Jep, resepti on selkeä. Vaikka vähän kiehtoisi tässä vielä lähiaikoina lähteä Pyynikin mäkiä koestamaan...Sinne ei sitten kyllä yksin viitti lähteä kitumaan.

    Kyllä UCI-pyörälläkin pääsee näköjään näilläkin wateilla kun jaksaa kärsiä olla aivan liskona. P2 ois kyllä varmaan huomattavasti mukavampi samaan tarkoitukseen ja vielä vauhtibonuksellakin. Nythän ilman wattimittaria ei oikein tiedä onko jalkoihin tullut oikeasti lisäwatteja vai onko pelkästään kehitystä ajoasennossa.

    VastaaPoista
  4. Hyvää settiä. Se on tt -pyörän hankinta edessä ja tästähän voidaan tarvittaessa asettaa tallimääräys.

    Huomenna peruspyörittelyä illasta.

    VastaaPoista
  5. Pitäiskö tuolla Pyndellä käydä porukalla ihmettelemässä, ihan mielen virkistykseksi joku päivä ensi viikolla?

    Miten Markus viikonlopun aikataulu? Lauantaille on povattu hyvää keliä. Tapin kanssa visioitiin lentokentällä törmätessä, että jos aikataulu antaa myöden, niin voisi reippailla joko Ellivuoren, joka on älyttömän hieno maisemareitti hyvällä kelillä tai sitten Kangasala-Orivesi-Eräjärvi-Sahalahti, jota ei ole vielä porukalla ajettu?

    VastaaPoista
  6. Poimitaan ensi viikolta joku ilta ennen juhannusta Pyynikki GP:hen. Mitä enemmän porukka niin sitä hauskempaa varmaan?

    Ellivuoren reittiä ootte sen verran kehunut, että se kyllä maistuisi vloppuna. Täytyy vaan sovitella vähän vaimon kanssa kun hän aikoi Kanuunoiden la klo 10 kevyt (23kmh) lenkille. Jos sais jostain lastenhoitajan...

    VastaaPoista