torstai 22. marraskuuta 2012

Joulu on taas!

Onko se napavaihde? Napadynamo? Bilteman kuvaston halvin takanapa? Ei ole ei. Se on hieman ennakkoon saapunut Joulu! Kiitos Samun lahjaliikkeen salamaakin nopeamman toiminnan ei kestänyt kuin about päivä siitä kun raapustin joululahjatoiveen Korvatunturille ja Korvatunturin jakelupisteestä Nekalasta ilmoitettiin että siellä oli kasattu PT G3:n ympärille uusi kiekko. Tarkoitus oli kyllä odottaa ihan rauhassa aattoon saakka, mutta minkäs sille voi jos joulupukki hätiköi ja kiirehti toimituksen suhteen...Kun hintakin oli enemmän kuin kohdillansa niin voipi olla että veronpalautuksista riittää jotain paketintynkää tenaville ja kenties vaimollekin.


Tänään sitten heti illalla uusi härpäke tositoimiin trainerin kanssa, vuorossa valkun määräämä 60min Sweetspot. Ja makoisalta se tuntuikin uuden lelun kanssa. Vähän oli tosin vaikeaa pysyä tv:ssä pyörivän toimintapätkän juonessa mukana kun katse väkisinkin aina siirtyili katsomaan Garminin ruudulla pyöriviä ihmeellisiä välkkyviä numeroita. Kyllä insinööri on yksinkertainen ihminen, ja pienistä asioista helposti liikuttuva.

Taannoisen kenttätestin perusteella FTP oli 221w ja siitä Sweetspot laskettuna suurin piirtein 195w-205w. Kun tämän viikon tiistain 4x10min setti oli tullut ryssittyä rankasti liian iloisella aloituksella niin nyt sitten tuli toistepäin. Ekat 10min 200w ja siitä sitten pientä nousujohteisuutta niin että vikat 20min 230w ja vikat 5min 250w. Joko valkun ohjelma on tepsinyt tai sitten PT:n kalibraatio on päin jotain. Tällä kertaa jaksoi jopa ajaa 15min loppulämpän kun fiilis oli kohdillansa.

EDIT: Lisäänpä tähän perään vielä syke vs. voimakäyrän. Havainnollistaa aika hyvin kuinka haastavaa on sykkeen vs. wattien käyttö kuormituksen kalibrointiin, etenkin jos ei omaa hyvin toimivaa tuntumaa (kuten allekirjoittanut). Näin ollen myös kynnyssykkeiden hyödyntäminen reenin aikana, ei vain jälkikäteen, on kertaluokkaa haastavampaa kuin wattimittarin. Sykkeet laahaa perässä molempiin suuntiin ja esim. ylikovan aloituksen jälkeen loppuvedon sykkeet hyvinkin pysyvät ylhäällä vaikka tehot romahtavat.





4 kommenttia:

  1. Oho, oho, tiedosto samantein tänne analyysiin!!

    Muistitko nollata vääntömittauksen (calibrate Garminin termein muistaakseni)? Jos oli nollattu oikein, niin aika hyvin on kyllä noi sun ylimäärätreenit tarttuneet kinttuihin. Siitä huolimatta, että se traineri on parhaasta päästä, niin kyllä sillä nyt äkkiseltään 10w ulkoilmaan verrattuna häviää.

    Toivottavasti lauantaina keli antaisi myöden ajaa ulkona, olisi kyllä mielenkiintoista nähdä, mihin viisari värähtää.

    VastaaPoista
  2. Juu, lähti datat käskystä valkun sähköpostiin reposteltavaksi.

    Kyllä tuli PT kalibroitua heti traineriin asennuksen jälkeen, Samukin sitä pari kertaa muistutti niin ei päässy sitten unohtumaan vaikka hieman tohinaa olikin käyttöönoton yhteydessä. Ja Supermagneto on kyllä aika ässä, vielä jotenkin nyt tuubikiekolla tuntui extrasmoothilta ja hyvin rullaavalta, saatto kyllä osa tosta mennä jo mielikuvituksen puolelle.

    VastaaPoista
  3. Aika hyvä veto! Mielenkiintoista nähdä, mitä viikonloput testeissä nähdään.

    Tohon SST:hen muuten, vaikka tuonkaltaista pitkää vetoa helposti nimetään Sweetspotiksi, niin kyse on enemmän kuin prosenteista tai wattialueista, kyse on ennenkaikkea treenifilosofiasta, jossa harjoitusintensiteetti sovitetaan käytössä olevan ajan mukaan, siten, että saadaan optimoitua adaptaatio ja treenivolyymi. Ts. sweetspottia voi yhtä hyvin olla 2x20min kynnyksellä tai 5 tunnin pk-lenkki. Molemmat rakentavat loppupeleissä samaa, aerobista ATP-tuotantoa.

    VastaaPoista
  4. Harjoitustiedoston perusteella muuten, kun nimesit tuon tehokäyrän voimakäyräksi (insinöörinä, jopa tietotekniikka sellaisena, varmaan tiedät eron) tässä vähän tilastoa harjoituksen poljinvoimista.

    MAX tarkoittaa koko treenin maksimaalista vääntöä Newton-metreinä kammelta (laskennallisesti, kun powertap mittaa navasta) ja AVE on tunnin vedon keskiarvo. aepf N on kampikierroksen yli laskettu keskimääräinen poljinvoima Newtoneina (oletuksella 170mm kampi). aepf Kg on sama muutettuna "kilovoimaksi". ppf on (laskennallinen, koska mittarin resoluutio ei riitä mittaamaan) piikkipoljinvoima, ts. polkaisu alaspäin klo 3 kohdalla, joka on noin 180% aepf:stä (Martin et al. en jaksa kaivaa vuosilukua).

    Jos Markuksen oma massa on 72kg, niin oman massan nostaminen (esim. portaita nousemalla), vaatii noin 3,5 kertaisen määrän voimaa verrattuna tähän "temposuoritukseen".




    MAX AVE
    crank torque N-m 50,1 21,5
    aepf N 295 126
    aepf KgF 30 13
    ppf KgF 54 23

    VastaaPoista