sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Rapsaa vaihteeksi

Aamuvuorolla WBR-toveri Tappi kyseli “ootko ehtinyt yhtään ajelemaan?”. Aiheellinen kysymys kai kun ei ole yhteislenkeille Pirkkahallia lukuunottamatta ehtinyt pitkään toviin ja blogipäivityksetkin olleet enemmän hölinää uudesta kalustosta kuin tunnollisia raportteja kunkin viikon ajoista. Ennen kuin satelee syytöksiä salaharjoittelusta niin parempi tehdä tänne kattava tunnustus.

Viimeiset 6 viikkoa on ihan mukavasti saanut kaivettua aikaan ajeluihin ja joka viikon kertymä on napsunut 9h - 11h välille. Se on kai jo sellainen reippailun taso, että sen avulla pitäisi pikkuhiljaa saada joku kuva siitä minkälaisella kauhalla on kuntopotentiaalia saatu perintönä vanhemmilta. Hieman toki huolestuttaa että paljastuva totuus kauhan koosta ei ihan villeimpiä toiveita mukaile, mutta niillä mennään sitten mitä on annettu.

Tammikuun kaksi ekaa viikkoa meni vielä pitkien vetojen ja perusajon parissa. Paras setti oli hallissa 3x20min @260-265w. Sitä seuraavat kolme viikkoa oli jonkinlaista siirtymäjaksoa eli suurin osa päivistä joko todella kevyttä trainerilla Netflixiä toljottaen (Fizik Arione onkin ainut “soffa” mitä tulee käytettyä enää tv:n katsomiseen kotona) tai kevyehköä maasturilla jossa välissä jumppaosioita Ikean spoorilla (video, en itse mukana). Viikossa sitten oli aina vain yksi tehopitoinen ajo, joka oli lyhyempi maksimihapenottoa jo vähän kutitteleva 2-3 x 8min + 5-6min (mitä jaksoi) 4min palautuksilla. Hieman takkuisiltahan tuon vaatimat +110% FTP-tehot alussa tuntuivat, etenkin trainerillä tehtynä. Vaikea se oli taas uskoa miten nopeasti meno hiipuu vaikka tehot on vain napsun yli FTP:n, piti taas lukea uudestaan Santun aikanaan vinkkaama artikkeli, jotta muistui mieleen mitä kropassa yli “steady state” kynnyksen tapahtuu.

Alun perin siirtymäjakson piti olla vain viikko tai kaksi mutta työkuvioiden takia lopputulos oli 3 viikkoa ennen kuin viime viikonloppuna tuli aloitettua sitten ensimmäinen tehokuuri: Yhteensä 6-8 kovempaa tehotreeniä 2-3 viikon jaksoon mahdollisimman tiukasti, palautuminen toki huomioiden, pakattuna ja sen jälkeen vaihto sitten kevyempään takaisin. Tämän viikon myötä saldo on 4, seuraavin variaatioin
- 3x8min 4min pal. tasatehoilla
- 3x8min 4min pal. jossa vedon alun 90s niin lujaa että hapenotto saavuttaisi maksimin ja sitten sen jälkeen tehojen annetaan laskea vedon loppuajaksi vähän yläkynnyksen päälle, toiveena ymmärtääkseni että hapenotto edelleen jatkuu maksimina, mutta vetoon saa näin pituutta mukavasti
- 2x10min jossa 30s/15s ON/OFF mikrointervalleja, ON ja OFF tehojen erotuksen ollessa n. 180w ja keskiwatit 20w alle mitä tasainen 8min menisi. Ekalla kertaa teki aika kutaa jaloille nuo kiihdytykset mitä aina ON-osion alkuun tuli tehtyä ehkä vähän liiankin korostetusti. Toivottavasti jalkojen iltajomotus korreloi positiivisesti treenivasteen kanssa…

Keskitehot on nyt noissa 8min seteissä olleet ~300w eli millä Tappi tekee 20min vk-vetonsa ja Santtu ajelee puolirentoa yli tunnin. Onneksi on sentään painoetu puolella mutta ei se kyllä riitä kompensoimaan tuota eroa. Saisi siis watit vaan paremmin tarttua kinttuihin. Onneksi on kesään vielä aikaa ja toivotaan että ulosmitattavaa potentiaalia vielä riittäisi tuleville viikoille.

Kaiken kaikkiaan 2014 kertymä alla olevan kuvan mukainen. Hyvin näkyy mikä osa kalustoa on tullut uusittua viimeksi…Huolimatta kovista pakkasista, vielä vajaakuntoisista talvipoluista ja nyt suojasäistä, jotka eivät ole perinteistä talvipolkujen kaahausta aivan suosineet.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti